Blog

Vezi ultimele noutati

Record pe piata imobiliara din Iasi: Zonele in care apartamentele se vand ca painea calda

• Piata imobiliara din Iasi a cunoscut schimbari surpriza in acest an • Apartamentele noi construite in zona centrala, Copou sau Pacurari se vand cu o viteza impresionanta, in aceste locatii cererea devenind mult mai mare decat oferta curenta de pe piata • Principalul criteriu dupa care se ghideaza acum cumparatorii este zona in care se afla locuinta, multi orientandu-se catre apartamentele aflate in apropierea unitatilor de invatamant pentru amortizarea investitiei facuta in locuinta • In vreme ce pretul apartamentelor din zonele “bune” ale orasului s-au majorat cu aproape 15 la suta in decursul acestui an, apartamentele din zonele periferice nu mai au cautare si s-au ieftinit 

Pretul apartamentelor din Iasi a crescut cu aproape 16 la suta in ultimul an si se estimeaza o crestere de aproximativ 25 la suta pana la inceputul anului viitor. Aceasta este cea mai mare crestere inregistrata dupa criza financiara, iar specialistii imobiliari considera ca preturile apartamentelor vor continua sa creasca si in urmatorii ani, insa cu un ritm ceva mai scazut.

Specialistii explica aceste cresteri mai ales prin faptul ca s-a diminuat numarul terenurilor pe care se pot dezvolta cladiri rezidentiale, mai ales in zona centrala a orasului, Copou sau Pacurari, acolo unde exista o cerere foarte mare din partea clientilor. Nu acelasi lucru se poate spune si despre zonele periferice ale Iasului, acolo unde pretul locuintelor a crescut mult mai putin sau chiar a scazut tinand cont de faptul ca inca exista multe terenuri neexploatate.

Astfel, daca din anul 2011 si pana la finalul anului trecut, piata imobiliara a inregistrat cresteri cuprinse intre 3 si 10 la suta, incepand cu anul 2017 a fost inregistrata cea mai mare crestere a preturilor la apartamente, in special la cele noi.

Un exemplu concret este ultimul complex rezidential care a fost demarat in zona Copou. Aici, vanzarile catre clientii finali au inceput la data de 1 iulie 2017, iar de atunci, peste 60 la suta dintre apartamente au fost vandute. Asta arata faptul ca cererea este mai mare decat oferta in aceste zone, ceea ce explica si pretul ridicat al apartamentelor din aceste locatii.

Zona a devenit principalul criteriu pentru cei care cumpara apartamente

Specialistii in domeniul imobiliar sustin ca, fata din anii precedenti atunci cand se punea un accent foarte mare pe pret, cel mai important criteriu dupa care se ghideaza in prezent cumparatorii apartamentelor in Iasi este zona.

Pe langa dezvoltatorii imobiliari, multi vad in achizitia de apartamente si o investitie pe termen lung tinand cont ca acestea pot fi inchiriate cu usurinta intr-un oras universitar, mai ales in zone apropiate de unitatile de invatamant, precum Copou, Agronomie, Pacurari, Tudor Vladimirescu sau zona centrala a Iasului. Astfel, multi cumparatori prefera sa plateasca cateva mii de euro in plus pe apartamentele aflate in apropierea unitatilor de invatamant in ideea ca investitia se amortizeaza.

Totodata, o alta metoda abordata de catre cei care investesc in apartamente este cumpararea lor in aceasta perioada cu intentia de a le vinde peste 2 sau 3 ani, atunci cand pretul lor va fi si mai ridicat.

Daca pana in 2017, dezvoltatorii imobiliari vindeau cu usurinta mai toate locuintele construite chiar si in zone periferice precum Ciurea, Valea Lupului, Miroslava sau Galata, interesul cumparatorilor pare sa se fi schimbat radical.

Practic, iesenii au inceput sa fie mai atenti la zona in care urmeaza sa cumpere o locuinta, iar in vreme ce vanzarile de apartamente au scazut in zonele de la marginea orasului, numarul apartamentelor din zonele centrale si cele bine cotate, asa cum sunt Copou, Pacurari sau Tatarasi, au inregistrat o crestere in vanzari. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la apartamentele noi, dar si vanzarile sunt mai ridicate decat in cazul apartamentelor vechi, care sunt tot mai evitate de catre cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.

Cum s-a modificat piata imobiliara in ultimii ani la Iasi

Ca si comparatie, daca pretul apartamentelor noi din Iasi a crescut in acest an cu circa 10 – 15 la suta in functie de zona in care au fost construite, pretul apartamentelor aflate in zonele periferice ale Iasului, sau chiar in afara orasului, au scazut cu circa 0,8 la suta.

Iasul este pe locul doi in Romania ca numar de autorizatii de construire eliberate in ultimul an, iar localitatile din Zona Metropolitana Iasi precum Valea Lupului, Miroslava, Tomesti, Ciurea sau Aroneanu au fost umplute cu cladiri rezidentiale in care locuiesc persoane care lucreaza in municipiul Iasi. Intre timp insa, dupa vanzarile ridicate din anii precedenti si odata cu finalizarea proiectelor imobiliare din zonele semicentrale ale orasului, iesenii s-au orientat catre zonele mai populate din oras.

Multe proiecte care se afla in derulare in localitatile de la marginea orasului sunt in pericol sa nu se mai finalizeze pentru ca locuintele nu se mai vand la ritmul din anii precedenti. Multe santiere din Valea Lupului sau Ciurea au fost ridicate doar pana la nivelul solului, iar constructiile au fost oprite din lipsa de fonduri, ceea ce reflecta interesul scazut pentru locuintele din zonele marginase

Cele mai mari cresteri pe piata imobiliara din tara au fost inregistrate anul trecut la Iasi si Bucuresti. Preturile cele mai joase au fost in perioada decembrie – aprilie, iar preturile cele mai ridicate in iunie-octombrie. Cele in zonele invecinate Iasului au atins deja un plafon greu de depasit, iar clientii sunt influentati acum de zona in care urmeaza sa cumpere o locuinta.